Indretning

Arkitektur

Hvis du slår ordet arkitektur op i en ordbog, så er den brede definition på ordet arkitektur, at det er alle former for byggeri samt byplaner, haveplaner og landskabs anlæg. Men for mange er arkitektur de bygningsværker, der udmærker sig med at være af særlig høj æstetisk eller kunstnerisk form eller som er nyskabende. Det er forskellige hvilke former for arkitektur, der tiltaler os. Derfor er alle huse heller ikke ens. Hverken fra land til land, men heller ikke fra egn til egn. Arkitekturen er altså med til at definere hvem vi er. 

Storslået dansk arkitektur

Når du bevæger dig rundt i Danmark, så støder du på fantastisk arkitektur rigtig mange steder. Eksempler på storslået dansk arkitektur af nyere dato er blandt andet Den Sorte Diamant, som ligger på Slotsholmen i København. Den Sorte Diamant er formet som en skulpturel kube og beklædt med skinnende sort granit. Et andet eksempel på dansk arkitektur i verdensklasse er Utzon Center i Aalborg, der er designet af den verdenskendte arkitekt Jørn Utzon og hans søn Kim Utzon. Bygningen er helt unik og er et kunstværk i stål og glas og den ligger helt ned til Limfjorden og Aalborg havn.

Arkitektur behøver ikke kun at være bygninger. Broer er også arkitektur og et eksempel på dette er Storebæltsbroen. som forbinder Fyn og Sjælland. Arkitekten bag dette stykke arkitektur er Jørgen Vesterholt.

Dansk arkitektur i udlandet

Dansk arkitektur viser flot det danske flag mange steder i verden. Et af de mest kendte eksempler er Jørn Utzons operahus i Sydney. Men danskere har sat mange andre spor arkitektonisk i udlandet. Vidste du for eksempel, af det var en dansker ved navn Jørgen Saxild, der stod bag den Transiranske jernbane. der går fra Den Arabiske Golf til Det Kaspiske Hav i begyndelsen af 1930erne. Det er der ikke mange, der er klar over.